fredag 12. februar 2016

Har vi fortjent dette?
Moren min var verdens vidunderligste mor. Hun var så snill og grei at det nesten gikk over alle støvlekast. «Ivar, husk å være snill og grei mot alle. Det lønner seg. Man får som fortjent, skjønner du». Men jeg lurer på om dette er sant, når jeg ser på de politikerne vi har nå. Har vi virkelig fortjent å få dem?

Før i tida…
Einar Gerhardsen, John Lyng, Trygve Bratteli, Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland og Jan Syse var nok opptatt av makt og å få gjennom sine tanker og ideer, men de hadde da i hvert fall snev av menneskelighet og forsøkte å ta hensyn til folkets mening. Det kunne i hvert fall virke sånn, men jeg tar sikkert feil. Det som i hvert fall er sikkert, er at vi fikk en rekke goder av disse politikerne. Vi kunne nesten stole på dem. Sånn er det ikke lenger.

Folket i ryggen?
I dag opplever vi at den ene etter den andre av våre politikere snakker som de har hele landet i ryggen. Og ikke nok med det, alle andre som har en annen mening syntes å være komplett idiot. Og det verste er nesten at TV, radio, og de fleste aviser henter frem Audun Solbakken, Trine Skei Grande, Lan Marie Nguyen Berg eller Rasmus Hansson. Heller sjelden hentes det noen fra de større partiene, dersom de ikke skal skjelles ut eller måtte forsvare håpløse anklager.

Hvor stor påvirkning skal de ha…
I dagens meningsmåling i Aftenposten får vi nesten uvirkelig tall. Tåkefyrsten i AP har nå 32,5% og det er noe lavere enn Thorbjørn Jaglands 36,9%. Men AP er landets største parti. Høyre har 25%, men Erna har 42,5% av folket bak seg i hvem som bør være landets statsminister. Og det er noen %-poeng bedre enn Jonas Gahr Støre. Frp har nå 18,1% og Siv Jensen er nok glad for at Sylvi Listhaug har blitt pepret så mye av kritikere at hun har fått en fortjent støttegruppe på facebook. Så er det småpartiene. SP-lederen med 4,9%, har det vært ganske stille med i det siste. Det har det derimot ikke med Venstre og Trine Skei Grande. Med 4,8% kunne det kanskje være på sin plass å gå litt stillere i dørene, men Trine hun bryr seg ikke om 1000 arbeidsplasser som kan bli borte fordi hun stiller seg i spissen for en flyseteavgift som vesentlig flere enn hennes egne velgere vil ha bort ifølge en støttegruppe på facebook. Nei, da er det vel også viktig å forkaste alle 40 punkter i asylforslaget som har vært til høring. Hun vet jo ikke hva regjeringen kommer til å legge frem etter at høringsuttalelsene er blitt vurdert. KrF med 4,5% er litt forsiktigere, fornuftig nok. MDG derimot er ikke forsiktige. De er visst de eneste i landet med egne meninger og de er riktige for de representerer jo hele 4% av velgermassen. Det er jo bare tragisk hva dette partiet får lov til å gjennomføre i Oslo med Lan Marie Nguyen Berg i spissen. Allerede på et par, tre måneder har jo hun fått lov til å erte på seg Oslos befolkning, og Raymond Johansen lar det skje, for da får han lov til å kalle seg regjeringssjef i byregjeringen. Men om 4 år Raymond, da tror jeg de fleste velger å løpe fra denne koalisjonen. Og så, mannen som får lov til å dukke opp som sannhetsvitne og forståsegpåer i alle sammenhenger, Audun Lysbakken. Klarer han sperregrensen på 4% neste valg, eller er det exit SV. Med 3,9% er det ikke mye å skryte av. Det burde media også få med seg. Det komiske er jo at de fire minste partiene idiotforklarer Frp. Dette til tross for at Frp har 18,1% av stemmene mens V, KrF, MDG og SV tilsammen har 17,2%.

Går det an?

Det forundrer meg at disse småpartiene oppfører seg som de gjør. De har jo alle en del fornuftige politikere blant sine partimedlemmer. At ikke de sier fra til Lan Marie Nguyen Berg, Rasmus Hanson, Trine Skei Grande og Audun Lysbakken at den måten dere oppfører dere på nå, vil ikke gi oss flere stemmer, tvert imot. Ydmykhet overfor dem som gjør det bedre, er ingen dum egenskap. Men å innbille seg at ca 4% av stemmene gir grunn for å tro at de har funnet de beste ideene er direkte dumskap.


2 kommentarer:

  1. Du setter ord på det de fleste av oss mener Ivar! Håper det er slik at regjeringen lar disse mikropartiene bruke energien sin på å skrike seg hese og bli upopulære, mens de foretar styringa. Og Raymond har jo solgt sjela si, - i sin kåthet etter å bli "presidenten" i Oslo. Liker å følge det du skriver Ivar!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentaren. Hyggelig at du liker det. Godt når flere er enige. Raymond, stakkar...

      Slett