tirsdag 31. januar 2012


Slektshelg på Hillringsberg

Tradisjonen tro arrangerer vi fetter- og kusinelag på Hillringsbergs Herrgård i Sverige i månedsskiftet januar/februar. Denne vakre herregården gir oss en fantastisk ramme rundt en hyggelig fest. (Bildet er hentet fra deres hjemmeside, og du kan lese mer om herregården på hjemmesiden deres http://www.hillringsbergsherrgard.se/

Hillringsbergs Herrgård ligger vakkert til ved Glafsfjordens vestre strand i Arvika Kommune og utstråler värmlandsk idyll på en flott måte. Her møttes vi da, fettere og kusiner med ledsagere, til informasjon om slekten og en flott mat-og vinopplevelse. Lunsjen ved ankomst var varmrett med røkt kokt laks, kokte skånske poteter, samt salat og dressing. Laksen var spesiell og veldig god, og de skånske potetene var utsøkte. Kvelden startet tidlig med musserende vin, før vi fikk en fireretters middag. Fisk- og skalldyrsuppe, fasan (med fare for haggel), ostetallerken og en spesiell svensk epledessert. Maten ble ledsaget av utvalgte Sør-Afrikanske viner. Og med litt kaffe og cognac før avslutning i vinkjelleren, ble dette en kjempehyggelig kveld for alle deltakerne.

Slektens historie

Vi har hatt fetter- og kusinelag her i mange år nå. Hver gang er det undertegnede og fetter Thor Sørheim som har ansvaret for å fortelle om slektens historie. Fetter Thor er dikter, forfatter og lokalhistoriker, og sammen klarer vi alltid å finne fram til nye historier. Nå har vi imidlertid fått oss en firmenning med store kunnskaper om jernverksslekter og slektsforskning, nemlig amanuensis Oddbjørn Johannessen ved Universitetet i Agder. Han kommer stadig med flotte nyheter til oss.

Tidligere har vi fortalt om vår tippoldefar Jørgen Larsen som hadde en bror som var masovnmorder. Denne gangen var programmet lagt opp til å fortelle litt om masovnmorderens familie. Interessant var det å kunne fortelle at den yngste sønnen, Jørgen Johannessen, hadde en flott karriere og bygget og drev Havstad Jernstøperi ved Arendal i 25 år. Samtidig var han med og startet den første baptistkirken i Barbu, Arendal.

Men, det var allikevel våre slektninger på Nes på Romerike som fikk mesteparten av foredraget. 6 nye slektledd ble presentert sammen med historien til forfatteren Hans Børli om Gammelhauken og sønnene hans. At Hans Børli brukte navn på våre slektninger, noe som forøvrig medførte at det ble rettsak på 1940-tallet, var en ny historie og dette må vi finne mer ut om.

Den store overraskelsen var imidlertid at vi kunne informere våre fettere og kusiner om at deres barnebarn var 7-menninger og 8-menninger til Veronika Orderud og Kristin Kirkemo. Årsaken til at de kunne være både 7-menninger og 8-menninger, var at det var litt inngifte og at den ene slektslinjen gikk litt fortere enn den andre. Med skrekkblandet fryd og litt fortvilelse blant kusiner som syns det begynner å bli mange mordere i slekten, er det klart at slike nyheter skaper livlige samtaler utover kvelden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar